Йоргос Гунаропулос се завръща в родния си Созопол

Йоргос Гунаропулос се завръща в родния си Созопол

През 1933 г. в Солун от печат излиза „История на Аполония Понтийска – Созопол“ с автор Константинос Папайоанидис – дългогодишен учител, секретар на училищното настоятелство и библиотекар в Созопол, починал на 67-годишна възраст малко преди публикуването на този му труд. Илюстрациите към текста на Папайоанидис сочат към съществуващи и добре разпознаваеми части от Созопол – кеят с рибарските лодки, къщите край вълнолома, изгледи от части на залива и разбира се – вятърна мелница.

Из улиците на Созопол, ок. 1933 г., сканираното копие на тази рисунка е предоставено от г-жа Аспасия Порожанова.

→ Из улиците на Созопол, ок. 1933 г., сканираното копие на тази рисунка е предоставено от г-жа Аспасия Порожанова. 

Това, което обаче прави рисунките особено интересни, освен чисто илюстративните им качества, е името на техния автор – Йоргос Гунаропулос – по това време художник, вече излагал съвместно с Пикасо и Жорж Брак в Париж, разтърсил атинската публика с първата си самостоятелна изложба в Гърция и утвърдил изключително високи цени за своите произведения. Този художник, когото по-късно Националната галерия в Атина приживе ще удостои с голяма ретроспективна изложба, е роден не другаде, а в Созопол.

Автопортрет, Йоргос Гунаропулос, ок. 1950 г.

“Моят град се нарича Созополис, ние го наричахме Зополи, и се намира на Черно море в България. Той е построен върху висок скалист бряг, който прилича на дълъг и тесен език.” разказва през 1972 г. в интервю по Атинското радио Гунаропулос, и продължава: “Спомням си за Созопол, когато искам да разбера какво представлява изкуството и обсебилото ме желание да приложа в художествената си дейност това, което съществува и не се вижда.“

Тези думи и до днес отекват в спомените на някои от по-възрастните созополчани. Те знаят, че в тяхното градче е роден известен творец, но също така знаят, че напускайки Созопол в началото на 20 век, той никога повече не се завръща в бащиния си дом.

Фар върху морски скали, ок. 1935

Фар върху морски скали, ок. 1935

Картините на Гунаропулос обаче пътуват. След изложбата с негови произведения, организирана в родния му град през 1996 г., в началото на юни 2023 г. художникът ще се “установи” в Созопол с постоянна експозиция в една от залите на Старото училище. Изложбата ще бъде придружена от издание, посветено на непрекъснатата връзка на Гунаропулос със Созопол.

Корица “Гунаропулос. Триумф на светлината”

Творбите, които ще бъдат представени в изложбата, са дарени от внучките на художника – Мария и Деспина Гунаропулу. Към тях те добавят снимки от личния архив на художника, предмети и едно високо отличие – Орден на феникса.
“Нашето разбиране е, че по този начин, заедно с част от мечтите и спомените си (картините и някои от материалите за направата им) и част от живота си (очила, лупа, снимки, тефтерче с лични контакти), Гунаропулос подарява на родното си място нещо, което е ценно и по друг начин.

Това са три жеста на благодарност към мястото, където той се е родил, и което му е дало въображението и вдъхновението, направили го известен.” споделят Мария и Деспина Гунаропулос. 

Три женски фигури, появяващи се от морските скали, 1975

Три женски фигури, появяващи се от морските скали, 1975

Изложбата с произведения на Гунаропулос в Созопол ще бъде открита на 3 юни 2023 г. и е част от програмата на международния франкофонски фестивал „Солей“. В същия ден в Стария Созопол ще се състои церемония по откриване на паметник на художника, дело на скулптура Митко Гълъбов.

Всички тези инициативи се осъществяват с подкрепата на Община Созопол, както и благодарение на даренията, постъпили от частни лица и организации.

Повече за събитията можете да научите тук – https://www.facebook.com/events/809874046786006 

Текст: Елисавета Станчева