Аламана става символ на Созопол

Аламана става символ на Созопол 2

Аламана става символ на Созопол 3Голяма рибарска лодка аламана ще бъде поставена в центъра на Созопол. Идеята е на кмета Панайот Рейзи. За BurgasNews той сподели, че една от най-старите лодки, с които се е ловила риба – аламана, ще се превърне в един от символите на града. Тя ще бъде дълга около 12 метра, напълно оборудвана така както са ловували нашите прадеди.

“Надявам се, че туристите ще си тръгнат с много снимки и спомени от тази лодка”

каза Рейзи, но запази в тайна дали лодката ще бъде измайсторена сега или ще се търси такава от стари рибари. Идеята за другия символ на града – статуята на Аполон, все още не е изоставена. Кметът се надява тя да се реализира в този мандат.

Друга атракция, с която ще се привличат туристи, е новооткритата в края на миналата година църква до Източната порта на древния град. С 350 хил.лв. общински пари ще продължат разкопките до църквата и ще бъде завършен участъкът от крепостната стена.

“Божидар Димитров подсигурява още 200 хиляди лева. Също така съм водил разговори и с министър Дянков, така че се надявам и от там да дойдат поне още 500 хиляди лева. Така ще се оформят около 1 милион лева”

изказа надежда за финансова подкрепа кметът Панайот Рейзи.

Още за развитието на Созопол през годината в интервюто на BurgasNews с кмета Панайот Рейзи

източник: burgasnews.com