Ще бутат рибарските колиби на Ропотамо

Незаконните рибарски бараки, разположени в резервата „Ропотамо”, ще бъдат премахнати по време на акцията за почистване на защитената територия на 1 ноември от 9 часа, съобщиха от екоинспекцията в Бургас.

Над 50 са вече импровизираните постройки от строителни отпадъци, които морските вълци са си трупали на реката в продължение на години. Основно рибари от Бургас, Созопол, Несебър и други градове в областта се опитвали трайно да се настанят в резервата.

Местните пък недоволствали, че не били допуснати да риболуват на мястото заето от приходящи. Някои от настанилите са имали и постройки на Ченгене скеле, другото незаконно рибарско селище в областта.

Районът трябва да бъде почистен и приведен в съответствие с нормите, в противен случай страната ни може да понесе европейски санкции, коментираха еколози. На територията на резервата е абсолютно забранено да се замърсява, да се влиза с моторни превозни средства и да се строи. Тя е изключителна държавна собственост с най-строг режим на защита. Рибарите вече са предупредени за акцията. От инспекцията в Бургас не изключиха варианта някои от тях сами да си демонтират колибите.

Източник: DarikNews.bg

Leave a Comment