Созопол е № 1

Островите край Созопол - Свети Кирик и Юлита, Свети Иван и Свети Петър

Финансист номер 1 развърза кесията минути след като стана ясно крайното класиране в националния електронен вот за топ 10 на най-значимите културно-исторически обекти у нас.

Созопол с мощите на Йоан Кръстител, открити миналата година на остров Свети Иван, спечели първото място в класацията. След него се наредиха Перперикон и античният Несебър. Съвсем малко не достигна на Плиска, за да се класира в топ 10.

Парите ще са за инфраструктура и реклама на родните съкровища. Обектите имат нужда от указателни табели, изграждане на посетителски центрове и ударно популяризиране зад граница.

 

Чудесата в челната тройка – Созопол, Перперикон и античният Несебър, ще бъдат рекламирани на всички професионални туристически борси в чужбина, на които страната ни участва. Особено на едно от най-големите изложения през годината – в Берлин. Това пък обяви икономическият министър Трайчо Трайков. Кадри от топ 3 на паметниците ще бъдат включени и в новия рекламен клип за културен туризъм на страната ни, обеща още Трайков. Министерството му пое ангажимент да представи първите десет паметници на родни и чужди журналисти, както и на професионални чужди туроператори, които продават ваканциите ни зад граница.

Общините, в които има паметници от топ 10, ще могат да представят светините си безплатно по време на борсата за културен туризъм във Велико Търново от 13 до 16 април.

Министрите дадоха своя вот публично преди старта на дискусията. Симеон Дянков избра Плиска, Преслав, Царевец и Трапезица, Рилския манастир и Перперикон. Томислав Дончев даде гласа си за Рилския манастир и Перперикон.

Почетен знак на Белоградчик получи главният редактор на “Стандарт” Славка Бозукова от кмета на града Емил Цанков. “Чудесата на България” е прекрасна инициатива, в която Белоградчишките скали намериха своето място”, каза Цанков. Той благодари на “Стандарт” за актуално подетата тема и заяви, че скалният резерват ще се бори да намери място сред първите 28 обекта в световната класация за чудесата на света.

В края на дискусията “ВИНИ Сливен” представи най-новото си вино “Дионис”. То е на пазара заедно с най-новия хит на археолога Николай Овчаров “Българската епопея на виното”.

Източник: Стандарт

Leave a Comment