Проект за превенция на горските пожари в общината

снимка: AFP

Община Созопол ще реализира проект за превенция на горските пожари, съобщи кметът на общината Панайот Рейзи. Около 80 хил. лв. ще бъдат отпуснати по програмата за “Прилагане на ефективни мерки за борба с горските пожари в землищата на с. Равадиново, гр. Черноморец и град Созопол”.

Предвижда се да бъдат изградени 4 наблюдателни кули – две за землището на гр. Созопол и по една за с. Равадиново и гр. Черноморец.

Предвидено е още оборудване на стационарни наблюдателни пунктове с акумулаторни прожектори, бинокли, преносими радиостанции за горските служители, както и подръчни инструменти за предотвратяване и ограничаване на евентуални пожари – брадви, кирки, метални кофи, лопати, моторни пръскачки за вода, тупалки в пунктовете.

Част от проекта на общината не е одобрен – това е частта за изграждане на резервоарите, където ще се складира водата за гасене на пожарите.

Ние отново подаваме за одобрение тази част. Предлагахме резервоарите да бъдат пластмасови, а изискването е да бъдат бетонови

каза още Рейзи. В района на Странджа скоро пожари не е имало, последните такива инциденти са регистрирани в боровите гори около Созопол. “В района, където ще реализираме проекта, засега нямаме проблем с пожарите, дано и за в бъдеще да нямаме”, каза още кметът на Созопол.

Източник: ИА “Фокус”

Leave a Comment