Обновиха паметникът на подводничарите в Созопол

Обновеният паметник на загиналите съветски подводничари ще бъде официално открит в неделя.

По време на откриването ще бъде отслужена панахида в памет на загиналите и ще бъдат поднесени венци и цветя. На събитието ще присъстват руски дипломати, ветерани от войната, представители на община Созопол, фондация „Фонд за реставрация на паметници на руски войни, загинали за освобождаване на България” и ваканционно селище „Санта Марина”, по чиято инициатива и спонсорство пространството около паметника бе облагородено.

Забравеният през последните 20 години паметник, пространството около който бе обрасло и занемарено от три години е място, където гражданите на Созопол поднасят венци и цветя в памет на загиналите руски войни и в чест на 9 май- Денят на победата и Ден на Европа. За последните няколко месеца пространството около паметника придоби нов вид. Мястото бе почистено и засадено с цветя и брези, поставени са нови пейки, чешмата е поправена и обновена. На пет гранитни плочи са изписани имената на всичките 237 съветски подводничари от пет подводници, загинали по българските брегове на Черно море по време на Втората Световна война.

През ноември 1941г. морето изхвърля на созополския бряг телата на съветските подводничари Виолет Ламрентиевич Душин и Фрол Димитрович  Терехов. Предполага се, че руската подводница „Щ 211” е попаднала на мина в района на нос Калиакра и е напълно унищожена. Созополски рибари намират телата на загиналите моряци. На същото място созополчани издигат паметник от гранит, автор на който е арх. Альоша Кафеджийски, а официалното му откриване е било на 02.11.1969 г.

През годините е извършена сериозна издирвателна работа и е направен кът на двамата съветски подводничари със снимков материал и веществени материали, предоставени от военния музей в Севастопол. Навремето е имало и две улици в Стария град, кръстени на имената на загиналите моряци. В началото на 90-те години на миналия век паметникът е занемарен и е обект на кражби.

Обновеният паметник е част от историческата памет на Созопол, чиято история е наситена със събития свързани със Русия.

Източник: Burgasinfo.com

Leave a Comment