Необходими са 400 хил. лв. за отварянето на пътя Созопол – Приморско

За генералното решение на проблема със затварянето на пътя Созопол – Приморско са необходими 400 хил. лв. Това стана ясно по време на работна среща днес, свикана от областния управител на Бургас Константин Гребенаров, съобщиха от пресслужбата на губернатора.

Поводът за организираната среща бе тъкмо проблемът свързан с кръстовището край местността Алепу и по точно монтирана мантинела, поставена на Свети Тома – вътрешният път на Созопол с околовръстния, която откъсва шосето за „Дюни” и „Каваци”.

По време на обсъждането стана ясно още, че той може да бъде окончателно решен, ако се изгради кръстовище, отговарящо на стандартите и изискванията за пътна безопасност. Проект за такова има, но неговата стойност е 400 хил. лв., които държавата трябва да отпусне.

„Като областен управител ще направя всичко по силите си, за да бъде изградено кръстовището, защото е недопустимо през 21 век регулирането на движението да става с подръчни материали, насипи пръст и др., което дава предпоставки за пътнотранспортни произшествия.”

Именно големият брой пътни инциденти в този участък през изминалия летен сезон са били и причината Областно пътно управление, Агенция пътна инфраструктура и Пътна полиция да вземат решение за поставяне на ограничителната мантинела.

На днешната среща и туристически фирми, и институции се обединиха около мнението, че безопасното пътуване към морето и човешкият живот са най-важни, но, за да няма загуби за бизнеса и нарушения в графиците на туроператорите, е необходимо действията на отделните институции да бъдат съгласувани и да има предварителна информация за тях.

Източник: Днес+

Leave a Comment