Кметът на Созопол намира за прибързана реакцията на сливенския епархийски съвет

Учудва ме реакцията на Епархийския съвет, която намирам за прибързана. Няма решение на Общинския съвет за изграждане на статуя на Аполон. Това е само мое предложение, направено в името на Созопол и неговите граждани. Още повече че някога в Созопол е имало статуя на Аполон. Ние просто се опитваме да вървим по стъпките на историята


каза пред “Стандарт” кметът на Созопол – Панайот Рейзи. Реакцията на кмета дойде заради вчерашното становище на епархийския съвет при сливенска епархия. Съветът, председателстван от сливенския митрополит Йоаникий категорично се противопоставя против намерението на созополските управници да възродят култа към езическия бог Аполон.

Не може в православна България, приела християнството преди повече от 1140 г., да се възражда култ към езически идоли, обяви епархийският съвет. Идеята на общинарите, че така Созопол ще заприлича на Рио де Жанейро и Барселона, е несъстоятелна. В тези градове има статуи на Христос Спасителя, а не на някакъв езически бог, се казва още в изявлението.

Хубаво е да стане истинска обществена дискусия. Ако обществеността в нашия град е против статуята, ще оттегля предложението. Но аз и в момента считам, че Созопол може да спечели от това

каза кметът Панайот Рейзи.

Източник: сливенинфо

3 thoughts on “Кметът на Созопол намира за прибързана реакцията на сливенския епархийски съвет”

  1. paskalusch

    СОЗОПОЛ е основан от милетски гърци, а не от Христос и няма нищо по хубаво от това статуята на най красивия гръцки бог да посреща корабите на вечното пристанище,което е спасило живота на хиляди моряци.Подкрепям КМЕТА!!

  2. Тихомир Янакиев

    Аргументите против тази статуя могат да бъдат поне 2 :
    1.Не би трябвало да възраждаме култ към езически бог/ защото Аполон си е такъв/ с огромна инициатива като тази.Изграждането на подобна статуя не може да е равно на рисунка,да речем,някаква писмена възхвала или нещо от сорта,което би се приело символично,маркирайки миналото на града ни в дълбоката древност.
    2.Харченето на почти половин милион лева в настоящия момент когато бюджета е силно изтънял е меко казано неправилно,независимо от това че се анонсира,че една немалка част от средствата ще са от дарения.Като искат да дарят средства господата “меценати” нека направят и издържат една малка градска поликлиника,да речем,или може би спортна площадка в стария град.Защото то в него май нищо не остана.
    Но има и аргумент “за” изграждането на подобна статуя:
    Историческото минало на град Созопол,историята му и символите свързани с нея.

  3. Десислава Нейчева

    Намеренията на созополските управници не е да възродят култа към езическия бог Аполон,а да възродят част от историята на най древния град,
    Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Първото селище е възникнало в края на IV-III преди Христа.Аполония Понтика е основана от милетски гърци техен закрилник е бил бог Аполон.Изграждането на подобна статуя не трябва да се възприема като възхвала и изграждане на култ към езическите идоли,а като възраждане на част от миналото.Ако пълководецът проконсул Марк Лукул не бе отнесъл в Рим известна статуя на бог Аполон,-каква ли щеше да бъде нейната съдба,може би щяхме да я разрушим както постъпихме с мавзолея в София,само защото беше символ на тоталитаризма.Подкрепям идеята на управниците,още повече ,че това би допринесло за развитието на туризма в града а това е един основен аргумент.Друг е въпроса дали настоящия момент е подходящ за реализирането на тази идея,имайки предвид икономическата ситуция,дали харченето на тази пари не биха засегнали по важни пера заложени в общинския бюджет.

Leave a Comment