Изследват мощите на Свети Йоан Кръстител, открити в Созопол

Църквата "Свети свети Кирил и Методий" в Созопол, в която ще се съхраняват мощите. снимка: burgasnews.com

Резултати от първите комплексни анализи на частиците от мощите на Свети Йоан Предтеча, открити в Созопол през юни миналата година ще има до края на лятото. Кутийката, в която бяха открити реликвдарият и костиците от мощите също вече са обект на проучвания и анализи. Това съобщи проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на разкопките на остров Свети Иван по време на заключителната среща по проекта на Фондация „Созопол”, който даде старт на разкопките на остров Свети Иван и Свети Петър.

Заради големите археологически открития на созополския остров, за първи път от 77 години насам България ще домакинства Световен конгрес по византология, който ще се проведе от 25 до 27 август. Именно по време на него ще бъдат обявени последните резултати от анализите.

Откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител е най-значимото събитие за 2010 година

На този етап проф. Попконстантинов съобщи, че кутийката с надписа на гръцки е изработена от камък, чийто произход е от Мала Азия или днешна Турция. Установено е също, че алабастъра, от който е направен реликварият е добит от острови в района между Гърция и Турция. Проф. Попконстантинов сподели, че анализите ще ствуват много, тъй като те се правят от специалисти от много различни области, но на този етап българското правителството е осигурило 15 хиляди лева. Екип от 16 души работи по изследванията.

Близо 650 000 евро бяха отпуснати за реализацията на проекта на фондация “Созопол” от правителството на Норвегия. Проектът се осъществява с партньорството на община Созопол.

По време на форума в петък, посланикът на Норвегия – г-жа Тове Скарстейн изтъкна, че това са открития за целия свят, еднакво значими за всички християни – православни, католици, протестанти, но и за мюсюлманите.

Според проф. Божидар Димитров, който беше консултант по проекта предстоят още интересни открития. Само преди дни, основи на църквата “Свети Апостоли” на нос Созопол доказват, че тя е най-голямата по Българското Черноморие и проучванията ще продължат.

Кметът Панайот Рейзи е категоричен, че след всичко случило се от 2010 насам престоящия летен сезон ще бъде повече от вълнуващ, както по отношение на архиологическите разкопки, така и по отношение на ръста на турстопотока, който се очаква да скочи тройно, спрямо миналото лято.

Източник: Дарик

Leave a Comment