100 хиляди се помолиха за здраве на св. Йоан в Созопол

Чудо! Туристите по Южното Черноморие смениха коктейлите със свещи. И вместо на плажа, вече два дни събират тен на опашка пред созополския храм “Свети Георги”. Причината – там са чудодейните мощи на Йоан Кръстител. А те вършат чудеса. Невероятната вест, че глухоняма рускиня е проговорила с помощта на св. Йоан, обиколи за часове курортите около Бургас. И вчера Несебър, Слънчев бряг, Поморие и Приморско се изсипаха пред храма “Св. Георги”. Само за два дни 100 хиляди се поклониха пред мощите на свети Йоан Кръстител.

През септември храмът “Св. Георги” ще посреща поклонници до 20 часа

Слепи и глухи. Болни и сакати. Млади и стари. Ирландци и румънци. Бедняци и милионери. Звезди и посланици. Всички – свели глави, на опашка и със свещ в ръка. Вчера Созопол отесня за вярващите, дошли да се поклонят пред мощите на св. Йоан Кръстител в малката църква “Св. Георги”. “Не можем да върнем никой, затова цял ден църквата няма да затвори врати”, обеща отец Иван, който от 33 години служи в храма. И сподели, че заради опашките от богомолци от църковното настоятелство обмислят през септември църквата да работи извънредно – чак до 20 ч.

Ще стане ли Созопол Ерусалим II? Със сигурност, убедени са местните. Факт –
предприемчиви туроператори вече включват в маршрутите и посещението в църквата “Св. Георги”. Созопол е обсаден от туристи. Автобуси с вярващи от цяла България са задръстили центъра. Чужденците също прииждат. “За първа година в Созопол идват французи”, доволни са местните. Поклонниците атакуват градчето и по море – богаташи с яхти прииждат към залива, за да се поклонят на Кръстителя. “Новите българи” също са в Созопол. Ирландски семейства, купили апартаменти в местността Буджака, също чакат на опашка пред храма със свещичка в ръка. Най-много обаче са румънците и руснаците, дошли да се помолят за здраве и късмет. “Най-важното е да отиваме с вяра пред мощите. Не съм видял с очите си чудото, но, както четем в Светото писание – ако имаме вяра, колкото синапово семе можем и планини да преместим”, убеден е отец Иван.
Няма жител на Созопол, който да не се е поклонил на Кръстителя, издава отецът. Местните обаче признават – щеше да е по-добре, ако мощите на Предтечата бяха останали на остров Св. Иван – защото там силата им щеше да бъде много по-голяма. “Не трябваше да дойдат при нас, а ние – при тях. Идеята на поклонението е самото пътуване. Трябва по пътя да останеш със себе си, да се смириш и да се покаеш. Мощите на Кръстителя не трябва да се превръщат в атракция сподели Катя Неделчева, една от младите майки пред църквата. Тя беше дошла да се поклони с 4-месечната си дъщеричка. “До последно не вярвах, че това са мощите на св. Йоан, но като казаха, че и името е написано върху ковчежето, си казах, че има надежда за България”, призна си пък 50-годишната Христина Иванова, която също се бе наредила на опашката. “Който си вярва, и запалка да му светнеш, пак ще си мисли, че е открил огъня”, коментираха възрастните жени пред храма. Но кореняците бяха единодушни – мощите на Кръстителя са истински и са способни да лекуват.
Рамо до рамо с обикновените миряни пред светията преклониха глава и трима посланици
За по-малко от месец в малката созополска църква запалиха свещ за здраве посланикът на Норвегия г-жа Тове Скарстейн, извънредният и пълномощен посланик на Куба у нас Херардо Суарес Алварес и съпругата му г-жа Ана-Глория Боуса и американският посланик Джеймс Уорлик. “Созопол има блестящо бъдеще”, заяви US дипломатът, преди да отпътува от града. “Толкова древен, толкова красив и самобитен със своето историческо наследство, а и сега със мощите на св. Йоан – на Созопол му предстоят хубави дни!”, убеден бе Джеймс Уорлик. Междувременно пък стана ясно, че екипът на проф. Казимир Попконстантинов продължава работа на о. Свети Иван. Според археолога, който откри мощите на Предтеча, малкият остров със сигурност крие още много тайни.

Източник: Стандарт

Leave a Comment