Една книга, която проследява пътя на православието в Созопол от древността до днес

Православието в Созопол – Минало и настояще

ПРАВОСЛАВИЕТО В СОЗОПОЛ
(минало и настояще)
Щелиян Д. Щерионов.
София, 2017

Continue reading

Първата ветроходна регата за празника на Созопол - "Света Марина - Созопол 2011" 1

Първата ветроходна регата за празника на Созопол – „Света Марина – Созопол 2011“

Първата ветроходна регата за празника на Созопол - "Света Марина - Созопол 2011" 2
Общински Яхт Клуб Созопол

Организаторът на първата ветроходна регата „Света Марина – Созопол 2011“ – СНЦ „Общински яхт клуб Созопол“ представи покана за състезание:

Регата в класовете „Оптимист“ и „Кадет“, която ще се състои от 15 до 17 юли в Созопол.

Състезателите плюс един треньор от всеки отбор ще бъдат настанени в хотел „Созопол” (до автогарата в Стария град). За тях е предвидена безплатна нощувка и вечеря (на 15 и 16 юли), както и закуска за гонките през трите състезателни дни.

До 30 юни 2011 г. всеки клуб е трябвало да заяви броя на момичетата и момчетата, както и на треньорите, които ще нощуват. За отборите, които възнамеряват да пристигнат на 14 юли може да бъде резервиран хотел, ако заявката е била подадена до 30 юни, като разходите се поемат от съответния клуб.

Новината бе съобщена от председателя на клуба инж. Димитър Бишков и треньора Георги Иванов. Идеята е регатата да стане традиционна и да бъде включена в календара на БФВ от следващата година.

Continue reading

Нов параклис „Свети Иван Рилски“ отвори врати в Созопол

Нов параклис "Свети Иван Рилски" отвори врати в Созопол 3
© Пресцентър - Община Созопол

Най- новият параклис в Созопол, който носи името на Свети Иван Рилски бе осветен от сливенския митрополит Йоаникий.  Той  е построен изцяло със средства на д-р Наньо Иванов, бивш заместник- директор на Военна болница- София.

Параклисът е с дърворезбен иконостас, направен от майстор от Тревненската школа и богато изографисан с изображения на български светци. Сред светиите може да се види и Св.цар Тервел. Според министър Божидар Димитров този български светец трябва да намери достойно място както в историята, така и във вярата ни, защото неговото дело е историческо не само за нас, българите, но и за цяла Европа..

Continue reading

Новопостроен параклис „Свети Иван Рилски“ ще бъде осветен в Созопол

Новопостроен параклис "Свети Иван Рилски" ще бъде осветен в Созопол 4Новопостроен параклис „Св етиИван Рилски“ ще бъде осветен в неделя – 24 октомври 2010 г. в 14,00 ч. в гр. Созопол, съобщиха от кабинета на министъра без портфейл Божидар Димитров. Параклисът е построен изцяло със средства на д-р Наньо Иванов, бивш заместник-директор на Военна болница – София. Той е с дърворезбен иконостас, направен от майстор от Тревненската школа и богато изографисан с изображения на български светци. Между тях за първи път след Възраждането ще видим и образа на „Св. цар Тервел“.

Continue reading

Созопол може да се гордее със своята история и със своите църкви и параклиси

Созопол може да се гордее със своята история и със своите църкви и параклиси 5Созопол може да се гордее със своята история и със своите църкви и параклиси. В своето слово Рейзи уточни, че в Созопол има четири църкви, от които две са действащи. На територията на града има и 22 параклиса. Освен мощите на Свети Йоан Кръстител, които днес бяха пренесени в църквата „Свети Георги” в града, в Созопол се съхраняват и частица от мощите на Свети Андрей, както и частица от кръста, на който е разпнат Исус Христос, каза още Рейзи.

Continue reading

Нов параклис осветиха в созополското село Росен

Нов параклис осветиха в созополското село Росен 6
© Пресцентър - Община Созопол

Празнична литургия в чест на Свети Илия и освещаване на нов параклис на името на светия пророк отслужиха отец Борис Беров от бургаската църква „Св.св.Кирил и Методий” и отец Стилиян от църквата „Св.Никола”-гр. Черноморец. Най-новият параклис в община Созопол отвори врати в близост до село Росен, съобщиха от пресцентъра на общината. Празникът бе почетен от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който е и основен спонсор на параклиса, председателят на Общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, кметове на населени места, жителите и гости на село Росен. Основите на параклиса са поставени през 2003 г. от Панайот Рейзи след одобрението на отец Беров. Той обещал, че ще построи параклиса. Преди години в близост до новия параклис е имало параклис на името на светеца, но е разрушен и на негово място е издигнат кантон.

Continue reading