Созопол търси възможност за акостиране на круизни кораби 2

Созопол търси възможност за акостиране на круизни кораби

Созопол търси възможност за акостиране на круизни кораби 3В Областна администрация Бургас се проведе среща, целта, на която бе да се обсъдят възможностите за създаване на пасажерско пристанище в град Созопол и във връзка с писмо изпратено от кмета на Община Созопол Панайот Рейзи.

            Към настоящия момент градът разполага само с рибарско такова, което през натоварения летен сезон, трудно успява да обслужи нуждите на туристическите плавателните съдове – две комети по направление Варна – Несебър – Созопол, редовните линии Созопол – Поморие и Созопол – Несебър, както и други такива. В последните години се наблюдава ръст на туристическия поток в града, което е и основната причина за необходимостта от изграждане на пасажерско пристанище с цел и предназначение – обслужване на туристически кораби. За това информира със свое писмо и кметът на общината Панайот Рейзи.

  Обединени от желанието си да разрешат тази важна необходимост за град Созопол днес в срещата участие взеха областният управител Константин Гребенаров, заместник-министрите на транспорта и културата – Камен Кичев и арх. Георги Стоев, кметът на Община Созопол Панайот Рейзи, представители на Министерство на отбраната, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Гранична полиция, Морска администрация, Пристанищна инфраструктура.

Созопол търси възможност за акостиране на круизни кораби 4
„Комета 2“; снимка: www.sozopol.org

Идеята е за пасажерско пристанище да се използва кейовата стена на остров „Св. Кирик”, който е публична държавна собственост в управление на Министерство на културата. Там в момента текат археологически проучвания, след края, на които министерството има цялостна концепция за превръщане на района в културен център. Това е и причината от културното ведомство да не дават за сега положително становище в подкрепа на идеята. Свободният достъп до острова противоречи на концепцията за управление, която имат от Министерство на културата. За да има контрол останалите ведомства предложиха да бъде изградена ограда, която да отделя кейовата стена от останалата част на „Св.Кирик.”

По време на срещата не се стигна до окончателно решение по въпроса. Като компромисен вариант Гребенаров предложи районът на кейовата стена да бъде почистен и предоставен за акостиране на плавателните съдове по време на активния летен сезон. Това ще даде временно решение на възникналата необходимост в град Созопол. По този начин ще бъде облекчено и рибарското пристанище. Предложението ще бъде представено на вниманието на министър Вежди Рашидов, след което темата ще бъде обсъдена отново.

Созопол търси възможност за акостиране на круизни кораби 5
снимка: Ирина Атанасова

източник: burgasnovinite.bg