Откриха каменни котви край Созопол, създадени преди Троянската война

Откриха каменни котви край Созопол, създадени преди Троянската война 2
Откриха каменни котви край Созопол, създадени преди Троянската война 3
Първи снимки над морското равнище с една от каменните котви

Няколко каменни котви, които коригират представите за историята на корабоплаването в Черно море и за античния свят, са открити край Созопол. Това съобщи директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, цитиран от агенция “Фокус”.

Котвите са намерени от водолазите от подводна експедиция на НИМ с ръководител д-р Иван Христов, зам. директор на музея, в древно пристанище, разположено западно от остров Св. Кирик и Юлита.

Формите на котвите свидетелстват, че те са използвани през ХV-ХІІ век пр.Хр. от крито-микенски, карийски или финикийски мореплаватели в епохата преди Троянската война. Досега се смяташе, че първите средиземноморски мореплаватели в Черно море са гърците, влезли в морето ни през ХІІ в. пр. Хр. Котвите от Созопол разбиват тази представа, доказвайки някои легендарни сведения, че корабоплаване в Черно море има поне едно хилядолетие по-рано. А също, че Троянската война е избухнала не заради хубавата Елена, а заради митата и акцизите, които троянци са наложили на древните мореплаватели, възползувайки се от контрола си над Дарданелите – входа за Черно море

каза Божидар Димитров.

Откриха каменни котви край Созопол, създадени преди Троянската война 4Котвите са от здрав варовик с красиви форми, на тях има пробити по два или три отвора. През единия е минавало котвеното въже, а през другите дървени колове, които са задирали в дъното и спирали кораба. Всяка от тях тежи по 200 кг и очевидно са принадлежали на кораби с голяма за времето товароподемност – 150-200 тона. Не е и тайна какво са изнасяли от нашите брегове тези кораби. Преди всичко жито, но също и солена и сушена риба, кожи, дървен материал, метали (мед, желязо, сребро, олово), сол, каза още Божидар Димитров.

публикувана от: vanmar; източник: 24часа

Откриха каменни котви край Созопол, създадени преди Троянската война 5