Делфини и рапани унищожавали рибата в Черно море 2

Делфини и рапани унищожавали рибата в Черно море

Делфини и рапани унищожавали рибата в Черно море 3
снимка: undp.org

Между 1 млн. и 2 млн. е достигнал броя на делфините в Черно море. Това показват анализите на рибарските дружества и кооперации по Южното Черноморие.

Риболовци, цитирани от „Дарик“  предупреждават, че бозайниците нямат естествен враг и се размножават безконтролно, което заплашва равновесието на животинските видове в морето.

Според тях вторият вид, който нанася тежки загуби на бранша, е рапанът. Tой вече изцяло е унищожил благородната стрида, довел е пред изчезване черната черноморска мида, която е естествен филтър, и заплашва бялата мида.

Рибарите очакват от новия закон за рибарството да разреши тралене над 15 метра дълбочина, за да ограничи разпространението на рапаните.

Делфини и рапани унищожавали рибата в Черно море 4Представителите на бранша се оплакват, че попадат под администрацията на шест министерства и на шест закона. Затова препоръчват да се улесни издаването на лицензи и разрешително на „едно гише“, да се премахнат бюрократичните тежести, да се редуцират ненужни такси и да се преразгледат квотите за стопански риболов.

източник: Дарик